Saltar apartados

Eva Lapiedra Gutiérrez

Àrea de coneixementEstudis àrabs i islàmics

Dades de contacte

Foto Eva Lapiedra Gutiérrez 

 

Perfil

Eva Lapiedra Gutiérrez és professora titular d'Estudis Àrabs i Islàmics. Llicenciada en Filologia Semítica per la Universitat Complutense de Madrid. Grau de doctora en Filologia Àrab per la Universitat d'Alacant. Coordinadora acadèmica del Grau en Estudis Àrabs i Islàmics i de Mobilitat de la Facultat de Filosofia i Lletres. Coordinadora de l'Àrea d'Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologies Integrades. La seua docència en els últims anys se centra en la història de l'islam i la dona en el món àrab i islàmic.

Línies d'investigació

Les seues línies d'investigació són, principalment:

  • La terminologia i ideologia arabo-islàmica clàssica
  • Relacions islamo-cristianes, traducció
  • Transmissió de temes històricoliteraris de la cultura àraboislàmica als regnes hispànics i dona musulmana.

Ha dedicat diversos treballs d'investigació a l'anàlisi de la terminologia en el discurs historiogràfic i la seua traducció, així com a la transmissió de temes històricoliteraris de la cultura àraboislàmica en els regnes hispànics. En els últims anys s'ha interessat pels feminismes en el món àrab. Actualment està treballant sobre qüestions relatives a la privacitat i intimitat en l'islam.

Publicaciones

És autora de diversos articles i monografies de la seua especialitat, entre els quals pot assenyalar-se el llibre Cómo los musulmanes llamaban a los cristianos hispánicos, publicat a Alacant en 1997; el llibre Literatura árabe anotada (1967-1998). Cuaderno de traducción (coautora, junto con L. Gómez García), Alacant, 1999; La historiografía arabo-islámica clásica y sus traducciones i La traducción del derecho árabe. Planteamientos y propuestas, aquests publicats en el llibre Traducir del árabe, Barcelona, 2004, coordinat per M. de Epalza Ferrer; Uluy, rum, muzaraves y mozárabes: imágenes encontradas de los cristianos de al-Andalus, Collectanea Cristiana Orientalia (CCO), núm.3, Córdoba, 2006, Christian participation in almohad armies and personal guards,  publicat en el Journal of Medieval Iberian Studies, vol. 2, 2010, pp. 235-250. Piratería y cautividad desde el ámbito islámico. Ideología y diplomacia, eHumanista/IVITRA, 4, 2013, 222-236; Intimidad y privacidad en el ámbito árabo-islámico en La privacidad...; La leyenda de Teodomiro  y su transmisión textual a lo largo de la historia, eHumanista/IVITRA, 5, 2014, 349-369. Ha coordinat el  número 26 de la revista Feminismo/s amb el títol Feminismos en las sociedades árabes, Alacant, 2015.

Ha organitzats trobades i seminaris sobre el Feminisme Islàmic i les relacions entre Algèria i Espanya. Ha participat en diversos congressos i seminaris internacionals com el Congrés Internacional "Appropriating and re-appropriating the past: history and historiography in islamic and judaic traditions" organitzat per l'Institute for islamic-judaic studies en la Universitat de Denver (EEUU) i en l' International Workshop: Inter-faith relations in Islam: religious minorities under the Almohads, organitzat pel Department of Middle Eastern Studies (University of Cambridge)  que es va celebrar en el Newnham College de la Universitat de Cambridge (Gran Bretanya). Va coordinar, juntament amb la professora de la Universitat Autònoma de Madrid, Nieves Paradela, la taula redona sobre Feminismos en las sociedades árabes en la qual van participar les feministes Nawal as-Saadawi i Wassyla Tamzali, que es va celebrar a Casa Árabe de Madrid el 3 de maig de 2016, organitzat per Casa Árabe i la Fundación Tres Culturas.

Articles

- "Laicismo y feminismo en los países árabes: un binomio en entredicho" Revista Clepsydra,16; novembre 2017, Universidad de La Laguna, pp. 83-101

Capítols de llibre: 

"Espacios y tiempos de intimidad. La mujer en el ámbito de lo inexpugnable y sagrado", en Paisajes, espacios y objetos de devoción en el IslamFátima Roldán y Alejandra Contreras (eds.). Editorial Universidad de Sevilla, 2017.  ISBN: 978-84-472-1938-4, págs: 91-116.

 

Enllaços a webs

 

 

 

 

 

Institut Universitari d'Investigació d'Estudis de Gènere (IUIEG)


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9415

Fax: (+34) 96 590 9803

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464